Laagste prijsgarantie
Beste online reisbureau
Terug naar het blogoverzicht
16 mei 2019

De meest opmerkelijke vliegvelden ter wereld

De meest opmerkelijke vliegvelden ter wereld

16 mei 2019

Met ruim 44,000 vliegvelden (niet allemaal voor passagiers bedoeld) op de wereld, waarvan een groot deel amper een vliegveld te noemen is, zijn er genoeg opmerkelijke verhalen. Van een eigen eiland tot het manoeuvreren tussen de wolkenkrabbers.

 

Savannah Hilton Head Airport, de Verenigde Staten

Om te beginnen met misschien het meest opmerkelijke vliegveld: Savannah Hilton Head Airport in Giorgia, de Verenigde Staten. Dit vliegveld wordt voor commerciële vluchten en militaire doeleinden gebruikt. Op de landingsbaan van dit vliegveld bevinden zich namelijk twee graven, ja dat las je correct, graven van Richard en Catherine Dotson. Voordat deze landsbaan werd aangelegd, lag daar een begraafplaats uit in ieder geval 1857, met ongeveer 100 graven. Toen landingsbaan nummer 10 tijdens werd uitgebreid zou de weg recht door de begraafplaats heen gaan. Iedereen gaf toestemming voor de verplaatsing van de graven, op 1 familie na. De nabestaanden van de Dotson’s waren het er niet mee eens en daardoor zat er nog maar een ding op: de landingsbaan over de graven heen plaatsen. De graven zijn nu gemarkeerd in het asfalt.

 

Gibraltar International Airport, Gibraltar

Vele weten niet dat dit vliegveld tussen Spanje en Groot Brittannië ligt. Spanje en Groot-Brittannië? Jazeker! Gibraltar ligt in een zuidelijk puntje van Spanje, dat onderdeel uitmaakt van Groot-Brittannië. Maar dat is niet het enige wat het vliegveld opmerkelijk maakt. Wij kennen spoorwegovergangen, maar dit vliegveld kent een vliegwegovergang. Met slagbomen wordt het verkeer stilgelegd aan beide kanten voor landende en opstijgende vliegtuigen. Hier kun je zeker niet even snel langs de slagbomen fietsen!

 

Barra Airport, Schotland

Je zou verwachten dat het bekende vliegveld van Sint Maarten ook tussen deze vliegvelden zou zitten. Echter kennen wij deze allemaal al en is er één vliegveld nog dichterbij het strand, letterlijk óp het strand zelfs. Barra Airport in Schotland gebruikt het strand als landings- en opstijgbaan, dit is het enige vliegveld ter wereld dat met lijnvluchten op het strand vliegt. Er komen en gaan zo een 18 vluchten per week van en naar Glasglow International Airport.

 

Tenzing-Hillary Airport, Nepal

Op 2,845 meter boven zeeniveau en met een landingsbaan van zo’n 500 meter lang, met aan het eind een ravijn van ongeveer 600 meter diep, wordt Tenzing-Hillary Airport in Nepal ook wel gezien als het gevaarlijkste vliegveld ter wereld. Dagelijks vliegen vliegtuigen en helikopters op en aan dit kleine vliegveld. Dit vliegveld is voornamelijk populair onder bergbeklimmers, aangezien het dichtbij de Mount Everest gelegen is.

 

Pakyong Airport, India

Om even de sfeer te veranderen gaan we over naar het laatste vliegveld, Pakyong Airport. Dit vliegveld behoort misschien wel tot een van het mooiste vliegveld ter wereld. Het vliegveld ligt op 1,371 meter boven zee niveau op de heuvel van het dorpje Pakyong en was het 100ste vliegveld van India.

Door: Jason Zureineh, mei 2019